Leto letí – zima sa blíži

Je to až neuveriteľné , ako leto letí. Všetko v prírode dosahuje svoj vrchol a pomaly sa koleso tepla začína otáčať na druhú, chladnejšiu stranu. Naše telo sa v tieto dni musí dostatočne zásobiť slnkom a teplom na blížiacu sa jeseň a zimu. Organizmus sa musí chladiť otváraním ciev a pórov v pokožke počas stále horúcich dní,no zároveň potrebuje udržiavať  telesné teplo  v chladných ránach a večeroch, aby predišlo podchladeniu. Toto je náročná úloha pre cievny systém nás, ľudí žijúcich v neprirodzených podmienkach luxusnej klimatizácie versus termobetón asfaltovej džungle. V tento čas je však ľahké si pomôcť jednoduchým skorým  vstávaním do chladnejšieho rána a neskorým chodením spať, opäť v ochladení. V čase najväčšieho tepla si vyberáme pokojnejšiu činnosť. Blíži sa čas rovnováhy jesennej rovnodennosti,ktorý je najvhodnejší pre nastolenie zdravotnej rovnováhy organizmu. Najviac ohrozeným orgánom v tele je štítna žlaza(trpiaca stratou vypotených solí  jódu – následne vyzeráme mierne opuchnuto, zo zadržiavania vody vtele) a podžalúdková žľaza, trpiaca veľkým množstvom všetkého druhu ovocia,jeho cukrov,vláknin(ideálny ničiteľ je väčšie množstvo burčiaku)…  Môžu nás dokonca pobolievať kríže, môžme pociťovať  únavu, malátnosť… Z divoko bujne kvasiceho ovocia prichádza aj prehánkový proces štavnatejšej stolice.

V prírode však nachádzame dostatok liečív.

Myší chvost pomáha v tomto čas tráveniu v tenkom čreve,sťažuje život parazitom a  upravuje termoreguláciu. Bylina schopná zastavovať rezné rany na počkanie bola známa počas všetkých vojen. Nezrelá bylina obsahuje veľa ženských hormónov(v teraz  sa zháňajú nerozvinuté kvety ťažšie). Sušená a mletá sa v malých dávkach pridáva do každého jedla,čím zvyšuje našu imunitu.

Ľubovník – ešte stále využite možnosť ho zbierať. Aj odkvitnuté kvety v semenách obsahujú účinné liečivé látky. Je to naša slnečná bylina, naše antidepresívum na dlhú zimu.

Zľatobyľ pravá ale aj Kanadská je posilujúcim liekom obličiek,močových ciest  a krvi, odstraňuje vlhkosť a opuchy. Je to naše zlato.

Ľudia trpiaci poruchami štítnej žľazy môžu hojne zbierať Zemežlč lekársku, Karbinec obsahuhúci jód.

Baza čierna(plody) – silný liek na krvotvorbu,všetky revmatické i pohybové ťažkosti. Bazový džem,šťava,kompót by vám nemal chýbať v jedálníčku. Takisto tmavá Arónia.

Mäta roľná – málo známa bylina,čo pomáha ochladzovať v akejkoľvek forme. Zbavuje pokožku drobných vriedkov a vyrážok, potničiek na hornej polovice tela. Zbiera sa kvitnúca vňať za chladnej rannej rosy.

Pamajorán – čaj pomáha pripravovať sa na jeseň,stačí šálka týždenne a vaša myseľ bude veselšia,vaše jedlo zdravšie a pohľad jasnejší – odtiaľ ľudový názov Dobromyseľ.

Jablkám sa pardoxne vyhýbame,počkáme, až sa začne ten pravý čas Jablčneho spasu po 21.9 ,čo je polrok od vegetačného začiatku jabloní a čas začiatku zrelosti. Dodnes tento termín jablčných hodov dodržujú niektoré slovanské krajiny.

Krásne neskoré leto praje Duchoslav, Weleslawa a lekáreň Íris