Vďaka pohybu všetkých vesmírnych telies🪐 je stála rovnováha veľkých vecí v prírode zabezpečovaná
večným kolobehom. Jedno strieda druhé💫 a malé dopĺňa veľké, z veľkého tak logicky vzniká veľké
množstvo malých. Vedenie toho, že sa veci menia stálo v čase rímskej ríše množstvo keltských životov.
Rimania tvrdili, že ich ríša a kolónie sú večné. Staré národy odkázané na čisto prírodné zdroje si boli
vedomé kolobehu a vedeli, že rimania raz odídu. Tak je to aj s chorobami. Prichádzajú, rozvíjajú sa a
nakoniec miznú. Zdravie je večné hľadanie rovnováhy a pozorovanie seba a okolia. Každý vrchol raz
klesne. Preto je dôležité pozorovanie prírody🍀 kolobehov také poučné. Staroveké lekárnici často
navštevovali odľahlé miesta a sami si dopĺňali časť zásob do lekárne. V prírode tak logicky ľahko zistili
ktoré byliny🌿 majú svoj vrchol, že niektoré roky sú lepšie na určité byliny iné zas netreba.
Lekári tieto fakty nezanedbávali a podľa toho vedeli aké ochorenia môžu v danom roku očakávať. Vďaka pozorovaniu tak naozaj dospeli k tomu, že sa veci opakujú a menia.
A tak sa nám logicky aj predlžujú dni a je viac svetla☀️. Hubám sa tak kráti zimné obdobie, pre ne tak dôležité vegetačné obdobie, kedy nebolo prudké slnko ale boli aj teplé dni.
Medzi jesenné🍁 a najmä zimné❄️ hubárske pochúťky s liečivými účinkami patrí známa Hliva ustricová. Bežne pestovaná spotrebná huba logicky rastie voľne v prírode. Ako väčšina drevokazných húb rastie na stromoch, pníkoch ale aj celkom vysoko. Tú,
ktorú si nazbierate v prírode á však krajšiu farbu a samozrejme chuť. Je to delikatesa🍄 v čerstvej aj sušenej podobe.
Odpradávna sa používala ako podporný prípravok na úpravu krvného tlaku, regenerácii vnútorných
orgánov, zlepšoval metabolizmus, užívali ju hojne astmatici a málokto dnes vie, o jej účinkoch na
zmiernenie strnulosti končatín. Obsahuje celú škálu liečivých látok a vitamínov. Okrem známeho
Beta-glukánu obsahuje olejové kyseliny, minerálne látky draslík, železo, fosfor, selén, zinok, bor, jód, meď,
kobalt a molybdén a mnoho ďalších. Dnes ju vedci oficiálne odporúčajú pre jej imunostimulačné účinky,
osvedčila sa v doplnkovej terapii onkologických ochorení.
Prášková sušená hliva dokáže priaznivo
ovplyvniť hladinu glukózy v krvi. Je tiež postrachom pre plesne v ľudskom organizme. Patrí medzi známe
huby zbierané od praveku, i pre medicínske účely. Je dlhodobo zaradená medzi hlavné liečivé ale aj
gurmánsky zaujímavé hríby. Je teda dostupným a známym liekom pri liečbe i v prevencii.
Ideálna je logicky konzumácia čerstvých mladých plodníc zbieraných v čistom prostredí🌳. Je možné ju tiež sušiť a používať mletý prášok v liečbe i v kuchyni. Prášok sušenej hlivy môžeme užívať priamo, v
tobolkách z lekárne, formou čaju, korenia, odvaru i studeného macerátu. Prášok je možné použiť na
obklad v kašovitej podobe na stuhnuté až kŕčovité šľachy. Ako väčšina húb je v kuchynskom použití
potrebné pridať prehrievajúce, nie však pálivé korenie, aby príliš neochladila črevnú flóru. Pri spracovaní
sa snažíme vyhnúť kovovým predmetom a uprednostníme smaltovaný alebo hlinený hrniec🍚 a miešame drevenou varechou. Získame tak viac z liečivej sily tohto úžasného daru z prírody. Ak ju budete
kupovať, dobre si ju obzrite lebo vedzte, že ona si tiež obzrie vás a spraví maximum aby vám pomohla.
Hliva vás musí osloviť a telo si ju samo vypýta ak ju bude potrebovať. Posledné kúsky sa zbierali v
polovici februára. Mala krásnu farbu a výbornú chuť. Typickú hubovú chuť nájdeme aj v liečivých
rastlinách. Napríklad skorocel širokolistý🍃 obsahuje takmer rovnaký b-glukán a požutím čerstvých listov
skorocelu budete mať hríbovú chuť v ústach. Ale o tom inokedy.
Prajeme vám pekné predlžovanie dní a veľa čerstvého vzduchu.
Duchoslav a Weleslawa