Hľadanie zárodkov a pokračovania kolobehu prírodných tancov nachádzame v jesenný čas na každej vychádzke. Je to opačný proces ako ten, ktorý vidíme na jar, kedy sa všetko mení. Zem sa v jeseni nepreberá, ale postupne sa slnečné lúče🌞 dostávajú cez opadnuté koruny stromov tam, kde celé leto nedosiahli. Zelené listy🌿 sa tak divoko farbia zo zelenej, cez červenohnedú🍂 až po žltú, a tak sa vlastne slnečná sila z listov, kde celé leto prebiehala fotosyntéza, dostáva do zeme, do koreňov. Príroda si tak dokonale poistí slnečnú energiu, ktorej bude v zime❄️ síce málo, ale listov bude veľa a tak sa ich energia, tepla, rozkladu, stáva pre zem „investičným zlatom.“ Preto nevyhrabané lesy tak prosperujú celú zimu a na jar sú krásne upratané. Nik nehrabe a nepáli lístie… Napriek všeobecnému úpadku je v lese 🌳stále živo a stále sa tam objavujú nové veci. Jeseň je hojná na vzácne plody divokých kríkov a stromov. Okrem záhradných plodín jabĺk🍎, hrušiek 🍐a sliviek v prírode, dozrieva pravidelne s geologickou presnosťou ovocie esenciálnej kvality a neuveriteľnej hodnoty z hľadiska výživy tela, ale i ducha.
Dráč obyčajný- Berberis Vulgaris
Nenápadný krík našich lesov rastúci len na silne zásaditom podloží vápencov a pieskovca. Tento ker má nezameniteľne zubkaté listy a jemné ostne. V jarných a letných dňoch sú jeho listy kyselkavou pochúťkou pre tých, čo ho poznajú, a možno ním pre jeho kyselosť nahradiť citron. Pridaním podrvených listov do vody vznikne ochladzujúci nápoj. Od septembra do konca novembra (v závislosti od oblasti a počasia) dozrievajú červené plody bohaté na vitamin K, C, silice, pektín, triesloviny, živice, škroby, cukry. Tinktúra z mladých listov je v ľudovom liečiteľstve využívaná pri vnútromaternicovom krvácaní. Avšak jeho hlavnou oblasťou je pečeň – žlčník, hlavne pomáha pri dyskinéze žlčových ciest.
V praxi sa používa odvar z listov 2x denne 1,5dcl – dávka sa nesmie prekročiť – inak môže nastať vracanie. Preto je bezpečnejšia homeopatická liečba dráčom. Zmes listov, kôry a kôry z koreňa použijeme na prípravu základnej tinktúry, ktorú následne riedime na D1 a užívame 2xdenne 20-25 kvapiek. Inou možnosťou je samozrejme sušená kôra zbieraná teraz na jeseň, 20gr sa namočí do studenej vody na cca 10min, následne sa privedie do varu, nechá sa 15min lúhovať, popíja sa celý deň medzi jedlami. Doplnkové užívanie je vo forme kompótov a vo forme sušených plodov. Denná dávka sušených plodov je cca 1 a pol lyžice – (prekročenie dennej dávky má laxatívny účinok)., Sušené plody je možné pridávať do jedál, kaší, sladkých i slaných. Lepšie je plody vopred namočiť, prípadne zaliať teplou vodou. Dlhodobo malé dávky uvoľňujú žlčové cesty bez rizika držania sa za žlčník, ideálne užívať v doobedných hodinách pár kúskov ku každému jedlu. Je to poklad našich lesov a jeho chuť je nezabudnuteľná. Kôru z koreňa hojne používa čínska medicína a v našej ľudovej tradícii má dôstojné miesto. Sušené plody nájdete okrem lesa v obchodoch so zdravou výživou a v prírodných lekárňach.
Prajeme vám kyselkavo veselý zážitok.
Karpatské Slnko Weleslawa a Duchoslav