Mokré🌦, chladné, veterné💨 počasie jesenných dní neponúka lahodný pohľad pre oko ľudských bytostí. Pre prírodu je to však jedným z najdôležitejších období. Vidíme dážď, blato, lietajúce lístie🍂 vo vetre, vädnúce rastliny a klesajúcu trávu. Tento okamih je ako začiatok varenia, kedy potraviny vložené do kotla menia svoj tvar, farbu a vôňu, aby výsledne vyživili hladných. To isté sa deje aj v prírode, kde sa mieša živé s neživým a hnilobné procesy si pýtajú nehostinné podmienky, aby neskôr dali vzniknúť novým podmienkam, novému životu, novým surovinám – prírodným zdrojom. Keď prekonáme počiatočný strach a odpor k takýmto dňom, uvidíme to, čo bežne nevidíme – otvorený pohľad do dielne prírody, ktorú sa snažili alchymisti napodobniť vo svojich maličkých dielňach a tak, ako príroda, aj oni opakovali rovnaké pokusy tisíckrát, než dosiahli, alebo skôr boli schopní vidieť výsledky svojej práce. Ani my ľudia nevidíme to, čo je nám skryté, a nie sme ochotní pozrieť sa pod povrch a prehliadame to, čo máme.
Preto zameriame pozornosť na často prehliadané rastliny🌿, ktorých dostupnosť je bežná a ich hodnota, význam a účinky sú obrovské.
Ostružina malinová
Áno, malina. Jej výživná hodnota je neuveriteľná, jej chuť lahodná a účinky sú nezmerateľné. Patrí medzi prvé sladkokyslé plody našich záhrad a v dobrých podmienkach aj k posledným(októbrová malina je Malina). Jej tvar a skladba pripomína žľazy vnútorných orgánov, krásna, ružovo- červená farba zdobí všetky koláče🍨🍰. Sušené plody sú zdrojom vnútornej energie, doplňujúce silu pečeni a obličkám. V rôznych úpravách sa používa ako účinný liek v neplodnosti mužov (tinktúra, sušené, solené, vo víne). Zbierajú sa i biele nezrelé plody obsahujúce veľa mužských hormónov – ovplyvňujúcich i časté močenie a tzv. únik moču.Sušené alebo mierne pražené zahrievajú obličky. V prípade prechladnutia spodnej časti brušnej dutiny v dôsledku nielen vonkajších vplyvov, ale aj napr. príliš ochladzujúcimi potravinami – ovocné šťavy, smoothie, ovocie🍎, alkohol …s následným častým močením.
Malina okrem iného zlepšuje zrak!! Dopĺňa esenciu pečene a kvalitná krv je dôležitá pre prekrvenie očných nervov. Sušené plody je možné variť alebo pridávať do čajových zmesí. Sú bohaté na slnečnú energiu🌞.
Malinové listy, stonky.
Sušené malinové listy a stonky môžeme zbierať od skorej jari do neskorej jesene. Sušia pomerne ľahko, stonky je potrebné pomlieť alebo dokonca posekať,( drevité časti.)
Listy🍃 samostatne používame pri hnačkových ochoreniach, uľavujú pri menštruačných ťažkostiach, uvoľňujú vnútorné kŕče a pomáhajú pri problémoch s častým močením. Listy je možné nakladať do alkoholu, vína, čím vzniká tinktúra, ktorú môžeme používať vnútorne vo forme kvapiek cca 20 kvapiek na 1dcl vody 3-5x denne. Tinktúru i vínový macerát môžeme použiť na liečivé obklady močového mechúra, brušnej dutiny. Účinok čajov pomáha dopĺňať životnú silu u mužov a robí ich telo ľahkým a nestarnúcim, používa sa i ako náhrada pravej škorice v čajových zmesiach (výhodou je samozrejme jej dostupnosť). Nie je však formou náhrady doplňovania životnej sily tam, kde jej je už veľmi málo, ale má skôr funkciu spevňovať a utužovať.
U žien dlhodobé užívanie k lepšiemu tehotenstvu a vytvára priestor k nový životom. Malinové listy sa kedysi i dnes po miernej fermentácií používajú ako náhrada pravého čaju a ich nálev má krásnu sýto zlatožltú farbu – skorší zber má charakteristickú malinovú chuť a neskoršie zbery sa skutočne podobajú pravým čajom.
Sušené malinové listy i plody zalievame prevarenou, cca 3min. ochladenou vodou a nechávame lúhovať od 1min. do 5min. Pre zlepšenie účinkov, ale i chuťových vlastností nálevov, macerátov používame najkvalitnejšiu vodu akú vieme zohnať – (overené prírodné zdroje, filtrovaná voda, lekárenská destilovaná voda… – nezanesená, čistá voda totiž oveľa lepšie príjme účinné látky rastlinky vo všetkých rovinách farby, chuti a vône). Pri dlhšom lúhovaní sa v náleve znásobuje jeho zvieravý účinok, preto môže byť ťažký na žalúdok. Dostupnosť malinových listov však poskytuje priestor pre hľadanie toho pravého nálevu, ktorý osvieži telo a poteší ducha. Ako vraví známa definícia čaju : „Čaj je tekutá substancia, meniaca telo i ducha.“
Takže dobrú malinovú chuť prajeme!
Weleslawa a Duchoslav