Bylinkáreň Karpatských pecúchov

23. októbra 2018 Autor:

Milí priatelia

je tu opäť bylinkáreň v podaní Karpatských pecúchov. Ako sa stravovať a aké bylinky používať v tomto sychravom období pre udržanie zdravia? Odpoveď v nasledujúcom článku.

Príjemné čítanie ?…..

Krásna žltá jeseň

V prírode je všetko dobre zariadené, bolo by nemúdre sa z nej nepoučiť. Toho, kto múdro vládne, nevidíme a nik ho nesleduje, ani nehľadá, čo neznamená jeho neprítomnosť. Tak je to aj s ľudskými orgánmi. Denne za nás vykonávajú potichu svoju prácu. Nevidíme ich a nevieme ich ani popísať. Ak sa však pokazia, veľmi sa čudujeme. Tak je to na jeseň s našim žalúdkom. Celý október sa niesol v jeho znamení. Žalúdok predstavuje pracovný palivový kotol nášho tela. Musí mať nielen kvalitné telo, ale aj kvalitný príjem paliva. V žalúdku horí tráviaci oheň ktorý spaľuje, ohrieva a mieša potravu. Od skorého rána do neskorého večera. V chladnejších dňoch jesene preto venujeme zakladaniu ohňa patričný čas a pozornosť. Musíme myslieť na žalúdok ako na výhrevný kotol vo veľkom dome. Ak chceme, aby dobre hrial,je potrebné oheň zapaľovať pozorne a včas. Žalúdok nemá zuby, preto použijeme vlastné, ktoré máme v ústach a kvalitne požutú potravu ocení ako kotol suché a dobre narezané drevo.

Strava musí byť v októbri mierne teplá a ľahko stráviteľná bez silnejších korenín a šialených kombinácii. Akákoľvek zelenina sa musí jesť mierne teplá alebo slabo opečená. Takisto všetko ovocie sa snažíme jesť mierne teplé a doprajeme si čas na jeho trávenie. Žalúdok neprepchávame a doprajeme mu dostatok oddychu a priestoru. Stlačený žalúdok ocení mierny pohyb a ľahkú, ale dlhú chôdzu. Poteší ho mierna masáž celou dlaňou. Pokazený žalúdok sa môže prejavovať bolesťami v ľavej strane brušnej oblasti, ťažkým pocitom v ústach, vracaním, chladom v oblasti žalúdka, nechutenstvom… Odľahčíme ho od jedál, ktoré môžu vyvolať kvasenie napr. pšenica a ovocie, mliečne výrobky a ovocie.

Vyčisteniu žalúdka od nestrávenej potravy pomáha kyselina jablčná v jesenných plodoch užívaných ako liek v rozumných často malých dávkach:

jablká – rôzne druhy, rôzne účinky – rozumnou formou je varený kompót s prehrávajúcim korením, jablčný mušt – ideálne teplý, jablčný ocot po každom jedle, riedený s vodou, odstraňuje plesne z tráviaceho traktu.

Jarabina a jej druhy – odstraňuje nestrávené zbytky jedál z žalúdka, pomáha tráviacemu ohňu,zahrieva slezinu, zvyšuje imunitu, pomáha tvorbe krvi

Šipky – skutočný červený poklad našich lesov pomáha zvládať chlad a vlhké počasie všetkým reumatikom, čajový nálev sa podobá krvi a zlepšuje prekrvenie svalov a kĺbov

Tekvice – všetkých farieb, tvarov sú ideálnou potravou pre žalúdok v čase ich dozrievania

Obilná káva – ideálny nápoj ráno.

Duchoslav a Weleslawa

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *