Detoxikácia pečene na jar prihliada na špecifiká prírody, jej kolobeh rastu, plodenia, ukladania a obnovy.
Počas jarnej detoxikácie sa prečisťuje a tým aj posilňuje pečeň a jej párový(dutý) orgán žlčník. Detoxikácia je najefektívnejšia, ak prebieha na viacerých energetických úrovniach súčasne. Od konzumácie správne zvolenej stravy, cez pohyb (minimálne 30min. denná pohybová aktivita na čerstvom vzduchu a slnku. Podľa fyzickej zdatnosti od prechádzok, dlhšej turistiky až po beh), duševnú hygienu (uvoľňovanie emócií), pestovanie tela a mysle pomocou aromaterapie. Na podporu detoxikácie je vhodná konzumácia niektorých z nižšie uvedených výživových doplnkov:  konzumácia chlorelly alebo zeleného jačmeňa, kaše, tinktúry z pestreca mariánskeho 2x denne, púpavová tinktúta  užívanie Schusslerových – tkanivových solí: Nat phos, Nat sulph, Nat mur 3x5gul.  pitie čaju z pestreca mariánskeho alebo čajovej zmesi na pečeň a žlčník.  Éterické oleje použijeme namiešané vo vhodnom olejovom základe, priamo na pokožku, do kúpeľa alebo v aroma lampe. O správnosti aplikácie sa poraďte v lekárni. Používame éterický olej bergamot, citrón, grep, rozmarín, rumanček, medovka, levanduľa.

Podľa čínskeho princípu piatich elementov, jari prislúcha element drevo. Drevo odporuje osobný rast, je to životaschopná, tvorivá energia. Prečistením dráhy pečene a žlčníka môžeme podporiť kreativitu v nás, sebavedomie, sebauplatnenie, sebapresadenie, prináša pocit slobody, voľnosti a s tým spojenú odvahu na zmenu a nové nápady. Zároveň nám dáva priestor uvoľniť zadržiavané emócie, upokojiť dušu a ducha v nás.

Princípy detoxikácie:
stravujeme sa striedmo, 3x denne malé porcie,
-bez alebo s obmedzením konzumácie mäsa a mliečnych výrobkov

-počas detoxikácie sa nepoužíva rafinovaný cukor
olej sa používa, za studena lisovaný, najlepšie z pšeničných klíčkov, pestreca mariánskeho alebo olivový a to v minimálnom množstve, výnimočne môžeme siahnuť po prepustenom masle ghee
soľ používame skromne, preferujeme himalájsku a čiernu soľ
byliny sa môžu používať všetky v suchom a j v čerstvom stave, vyhýbame sa chilli a zmesovým koreninám s pridaním glutamánu či škrobu
pitný režim pozostáva z minimálne 1,5l pramenitej čistej vody a 2-3 šálok odporučeného čaju. Čaj na podporu činnosti pečene (púpava list a koreň, pestrec mariánsky, benedikt, lastovičník, rebríček).

Surová zelenina sa pripravuje nakrájaním na drobné kúsky alebo nastrúhaním, nasolením alebo ochutením ume octom a následným odležaním minimálne 20-30 minút. Začne proces fermentácie. Môže sa použiť aj už fermentovaná zelenina. Zvyšná zelenina sa môže krátko tepelne upravovať do 10 minút. Vhodná je konzumácia oboch druhov zeleniny v malom množstve každý deň. Obilniny sa nechávajú 8hod. dopredu namočené, preplachujú sa a až potom sa tepelne upravujú. Opäť prebieha proces fermentácie. Podobne pripravujeme aj strukoviny. Je možné použiť semiačka, nie viac ako 1PL/deň.

Vhodné potraviny podporujúce detoxikáciu a činnosť pečene mäso – hovädzie, teľacie, kačica, divina, ryby okrem lososa, tuniaka a kapra obilniny – pšenica, špalda, pohánka, raž, bulgur, kuskus, mierne ochladzujúci účinok majú pšeničné klíčky a výhonky a pekárenské výrobky z týchto obilovín ovocie – ostružiny, maliny, čučoriedky, jahody, kyslé jablká, brusnice, pomaranče, mandarinky, egreš, na zahriatie konzumujte granátové jablko, červenú slivku, na ochladenie ananás, kivi, rebarboru, citrón zelenina – kyslá kapusta, brokolica, zelený šalát, listový špenát,kel (aj ružičkový), všetky výhonky a klíčky zo všetkých strukovín, okrem nich aj zo sóje, žeruchy, ochladzujúci účinok majú klíčky a výhonky z mungo a rajčiny, na dochutenie používajte umeocot, riasy wakame, čerstvé listy z mladej púpavy, medvedí cesnak tepelná úprava – naparovanie alebo surová zelenina chuť a farba – viac kyslá; zelená.

Nevhodné potraviny mäso – údeniny, mastné druhy mäsa, slanina, špekačky, klobásy vajcia – ako samostatný pokrm sú zakázané, môžu sa však v primeranom množstve použiť ako prísada do varenia orechy – všetky s výnimkou zásaditých mandlí, max 5 neslaných a nepražených jadier na deň zákusky, pochutiny(chipsy, krekry, pop korn), ochucovadlá magy, kečup, tatarská omáčka či majonéza, horčica, sladené nápoje, alkohol.

Povolená je jedine konzumácia suchého bieleho vína vo večerných hodinách max 1dcl (pokiaľ nie sú zlé pečeňové testy).

Raňajky – môžu pozostávať z kaší – pšeno, pohánka, ľahkých zeleninových vývarov, celozrnného pečiva s nátierkou (alfa bio nátierky) s klíčkami na posypanie, pažítkou. Sladká varianta je podusené ovocie na spôsob džemu, miesto cukru pridáme do studenej ovocnej pasty med. Výnimočne sa môže zapiecť zelenina – brokolica, ružičkový kel s vajíčkami. Celozrnné cestoviny s omáčkou z dusenej zeleniny, či s grilovanou zeleninou

Obed – povolené druhy mäsa dusené, pečené či varené s prílohami, samostatné rizotá s použitím(miesto ryže pohánka, pšeno, bulgur, kuskus, krúpy) s podusenou zeleninou, ozdobené čerstvou zeleninou

Večera – podľa chuti podobné ako raňajky či obed, môžeme z času na čas zaradiť smoothie z povolenej zeleniny či ovocia. V kruhu priateľov či rodiny, v príjemnej atmosfére s povoleným množstvom vína a radosti!