Je to tu. Studená rosa už oziaba nohy podvečer. Noc na nás dýcha vlhkým chladom a zavčas rána nás v dolinách už objímajú jemné hmly. Domovom sa šíri vôňa chleba, pečených jabĺk🍎🍏 a tekvicovej polievky. Duši sa žiada oheň a niečo teplé do rúk: čaj z toho, čo dvor ponúka. Áno. Je tu jeseň. Jej nedávna rovnodennosť zaviala do lekárne mnohých z vás s teplotami a bolestivým hrdlom. Je to zvláštne, no jarná i jesenná rovnosť dňa i noci býva pre nás ľudí takto silno transformačná. Najčastejšie vám na to zabralo… Tento týždeň už cítiť vo vzduchu💨 akési vyrovnanie: po búrlivom lete, striedania horúčav s chladom s rovnodennosťou prichádza akýsi pokoj: ľudia si už po necelom mesiaci zvykajú na nový pracovný nedovolenkový rytmus života a z plnosti emócií vonkajších plynulo postupne prechádzajú do svojho vnútra, bližšie k sebe. Václav, Jiří i Michael v tomto čase prinášajú ešte čosi nezvyčajné: popasovanie sa so svojimi vnútornými drakmi: všetkým tým, čo sa nám počas letných dní podarilo potlačiť do úzadia a teraz to všetko vylieza von ako nezbedné dieťatko zo skrine: aha, tu som, všimni si ma👶👧🧒.
September plynule od krehkého pankreasu prelieva svoje sily do pečene: pustenie silných emócií, vnútorné práčky a rekapitulácie sú na dennom poriadku. Preto je dobré ju v tomto čase vhodne podporiť nielen časom pre seba a na “svojich drakov”, na ich pomenovanie, opatrenie a prijatie, ale aj dobrou kúrou pre jej wellbeing – aby sa z nej nestala skládka nepotrebných látok a slúžila dobre až do neskorej jari. Podporiť ju môžete homeopatickým pestrecom Carduus marianus, alebo extraktmi z púpavy, pestreca, reishi, ktorá navyše krásne utišuje ducha a zmierni prežívanie emócií. Vypustiť “pečeňový oheň” a podporiť slezinu viete aj pomocou úpravy stravy. Doplňte do jedálnička kyslo a sladko chutiace sezónne potraviny ako sú: kyslá kapusta, kyslé jabĺčka, maliny, pomaranče, zakysané mlieko, pohánka. Zo sladko chutiacich potravín sú teraz mimoriadne vhodné: hokaido, batáty, mrkva, paradajky, baklažán, červená repa-cvikla, pšeno, sladké hrušky a s mierou hrozno. Z koreňovej zeleniny a kapusty si viete pripraviť veľmi rýchlo a ľahko, zdravé a vysoko výživovo hodnotné kimchi.
Pred víkendom v piatok na Michaela sa chystá aj spln mesiaca: dobrý čas na poďakovanie za všetko, čo človek má, čo si ponechá a čo rád prepustí zo svojho života. Jeseň zaklopala na dvere našich príbytkov🏠🏤 a jemne pohladila naše dni šálom utkaným z pavúčieho hodvábu. Ak by ste sobotu dopoludnia chceli stráviť s nami spoznávaním bunkových solí a rozšíriť si tým vedomosti o svojpomoci doma, ste vítaní : stačí sa prihlásiť u nás v lekárni .
Pokojné dni babieho leta a výživného víkendu vám želá tím lekárne Íris🌈.
Krátky Michaelský príbeh spolu s jednou z možností ako pracovať so svojimi vnútornými drakmi, už zajtra.