Zimný spánok prírody, je literárny obraz idealizovanej predstavy o miestach, kam chodia ľudia iba výnimočne. Vďaka návštevám prírodných oblastí, kam bežne nik nechodí, nám vedecká verejnosť prakticky denne predstavuje nové objavy prastarých druhov bežne rastúcich druhov. Je to samozrejme obrovský prínos pre spoločnosť, niekedy však umieračik pre znovuobjavené druhy so zázračnými účinkami /možnosť nadmerného zberu či ťažby/.
Podľa fyzicky jestvujúcich archeologických, ale aj literárnych dôkazov📓, naši predkovia využívali prírodné zdroje vo väčšej miere, ako my dnes využívame internet. Ako? Jednoducho a pravidelne.
Jednoduchšie je dávať si pozor, ako nosiť ťažkú helmu. Čerstvý liek je jednoducho čerstvý a nie je možné ho ničím iným nahradiť. Jedine alchymisti🧙‍♂️ sa snažia upraviť suroviny v súlade s vesmírnymi zákonmi. Je to síce dlhá, časovo náročná cesta, avšak výsledok je neuveriteľný. Dnešná chémia je mladšou sestrou alchýmie, kde oheň🔥 nahradila indukcia, ručné miešanie mixér a zber surovín prebieha na internete💻
Tradičný alchymista používal len voľne dostupné suroviny. Postupom času však zabudnuté remeslá dali priestor pre vznik plastov, mikrovlnky… Napriek súčasnej vede a pokroku však stále máme množstvo dostupných surovín, liekov, zázračných bylín a v zimnom období ❄️hríby🍄.
Zimné hríby sú viac bezpečné ako letné. Teplé zimné obdobie poskytuje podmienky pre rast zázračných hríbov. Rastú často na stromoch, pníkoch odumretých drevách.
Málo známym zimným hríbom je Plamienka zamatovohlúbiková. Jej použitie popisujú ľudové recepty ešte v období medzi prvou a druhou svetovou vojnou. Vynájdením penicilínu – liečivej plesne sa výskum hríbov zastavil na dlhú dobu a začala chemická éra napodobňovania látok z prírody, namiesto antibakteriálnych hríbov začali rásť v lekárňach antibiotiká. Dnes sa však chvalabohu hríby opäť vracajú do lekární a e-shopov. T ešte sa každému lekárnikovi, ktorý ich ponúka. Sú otestované stáročiami.
Plamienka zatovohlúbiková – Flammulina velutipes – iný názov je Enoki
Rastie v zimných mesiacoch na pníkoch, odumierajúcich kmeňoch stromov a je údajne 4.tou najvýznamnejšou celosvetovo produkovanou hubou. V ľudovom liečiteľstve sa používala ako účinný protizápalový liek, k liečbe kožných ochorení, alergie, astmy, čínska medicína ju používa prie ochoreniach pečene a žalúdočných vredov. Pomáha pri podpornej liečbe onkologických ochorení, hlavne proti sarkómu 180, karcinómu prostaty, má imunomodulačné vlastnosti, antibakteriálne a antivírové účinky. Zvyšuje obranyschopnosť organizmu a predlžuje život.
Využitie : čerstvé plodnice pridávané do polievok🍲, jedál by mali kvôli lepšej stráviteľnosti prejsť varom. Sušené hríby je možné zomlieť na prášok a ten pridávať do jedál denne 20 – 30 gramov. Pre zlepšenie činnosti slinivky sa osvedčila alkoholová tinktúra, 1kvapka na kilogram hmotnosti rozdelená na tri dávky denne. V kuchyni je výborná v polievkach, s ryžou. Chutí výborne a je naozaj lahodná. U starších, väčších kusov sa nejedia stopky – tie je ale možné sušiť a práškovať.
Prajeme príjemné zimné dni❄️, plné krásnych vychádzok do večne otvorenej lekárne vo vašom najbližšom lese, záhrade, poli či lúkach.
Karpatské Slnko