Jesenná zelená 🌿farba stromov sa postupne mení na červenú, oranžovú🍁 a žltú. Padajúce listy, očesávané veterným hrebeňom, pokrývajú celú zem a slnko☀️, schované v listoch, sa tak v kolobehu roka dostáva spať do zeme ako teplá deka. Zem vydáva posledné zrelé plody a naše žalúdky si môžu vyberať. Všetkého je dostatok, aby sme sa vedeli pripraviť energeticky, vitamínovo a psychicky na zimné obdobie. Dni sa od jesennej rovnodennosti krátia a čoraz viac budeme tráviť čas v uzavretých priestoroch a pri umelom osvetlení🏙. Preto je potrebné využiť čo najviac času denného svetla a čerstvého vzduchu, neskôr, až sa počasie zhorší , môžeme vychutnávať prítmie interiérov.

V tomto období má svoj energetický vrchol náš žalúdok, preto by sme sa k nemu mali správať úctivo a myslieť pri jedení na budúcnosť. Divoké kombinácie, veľa pálivého, studeného, sladkého či mastného, žalúdku ani nám, neprospeje. Všetko je možné vždy len s primeranou mierou a časovým rozostupom. Žalúdok spracováva energiu potravy, ktorú odovzdáva slezine a v tele predstavuje “ohnivý kotol”, do ktorého nakladáme palivo pre celého človeka. Tráviaci oheň 🔥predstavuje kvalitu, čistotu a kondíciu žalúdkového kotla. V zimných mesiacoch preto v peci zakurujeme teplým a suchým drevom – treba dobre naštartovať kúrenie a nasledovné vlhké a chladné dni zvládneme ľahšie. Vynecháme studené mliečne produkty, neohriate ovocie a dňom sa ľahšie prispôsobíme. Všetko mliečne pocítime ako nerovnováhu v nasledujúcom mesiaci, v čase oslabenia našich pľúc ako ťažkosti pri dýchaní, zahlienenie, bolesti kĺbov…

V prírode zbierame plody šípky, jarabiny mulkyňovej, orechy, rakytník. Rakytníkové plody sú veľkým zdrojom vitamínu C, posilňujú energiu obličiek a uvoľňujú pečeň. Rakytník je najlepšie užívať dlhodobo v menších dávkach v surovej, sušenej podobe, ako šťavu, prílohu k jedlám, k raňajkovým kašiam. Žalúdok má všeobecne rád kašovitú a mierne sladkú potravu. Ryžová kaša s badyánom, škoricou alebo sladká zemiaková kaša s duseným teplým jablkovým kompótom je pohladením pre žalúdkové steny.

Pre lepšie trávenie a podporu sily žalúdka je vhodný aj koreň horca žltého – mletý na špičku noža do jedla, 2-3 kvapky tinktúry do 1dcl vody. Rakytníková tinktúra je skvelá v mnohých smeroch pri prechladnutí a pri pocitoch, kedy sa človek cíti malátne a oslabene, udrží vás v prípade rozvíjajúceho sa prechladnutia, či v jeho závere – potom si však, samozrejme, treba oddýchnuť. V doobedných hodinách si doprajeme i trochu zázvoru – 1/2 mocca lyžičky do prevarenej vody, kúsok sušeného koreňa, čerstvý koreň nakladaný s cukrom, zázvorová pálenka a mnoho iných receptov. Dodržujeme však čas užívania v doobedných hodinách.

Prajem krásnu jeseň 🦔🍁a čo najviac času stráveného na čerstvom vzduchu
Duchoslav

Viac o autorovi článku a jeho činnosti v OZ Karpatské Slnko na:
http://karpatskypecuch.org/