ôsmym splnom v roku sa dni začínajú výrazne skracovať , dvadsiaty prvý deň deviateho mesiaca nastáva jesenná rovnodennosť a sila malých rastlín sa blíži ku koncu. Ešte stále však v niektorých oblastiach, hojných na teplo a slnečný svit☀️, ostávajú liečivé rastliny v plnej sile až do prvých mrazov, kedy sa nadobro rozplynú v zárodkoch zimy❄️☃️.
 
Tento rok vplyvom niektorých nebeských telies, rozkvitajú kvety🌺 neskôr a veľké plody dozrievajú skôr. Výmena darov semien a dužinatých plodov sú tak v súlade s nebeskou rovnováhou.
Naďalej platí, že sa snažíme zbierať to, čo nájdeme v plnom kvete – plnej sile🦹‍♀️. Okrem kvetov a rastlín so zrelými semenami máme možnosť zberu rastlín so silnými listami (napr. Podbeľ lekársky, Čierna ríbezľa, Ostružina malinová, Ostružina černicová…). Ako aj vzácne, neskôr kvitnúci Ľubovník bodkovaný, hojný na semená, plné liečivých olejov, Šalviu lekársku vzácne sa vyskytujúcu na južných miestach Slovenska, ktorú nám ponechali rímske légie počas svojho pôsobenia na našom území. Šalvia tvorí krásne voňavé a farebné pásy. Takmer nikým nepovšimnutý klenot čaká, až uschne…
 
Dobromyseľ – Pamajorán obyčajný alebo Oregano
V našom podnebnom pásme rastlina, na antickom poloostrove Grécka a južnejších krajín, je tento krík známy ako korenie Oregáno. Bez jeho typickej vône si dnes asi máloktorý Slovák vie predstaviť tradičné zemiakové placky jesenných a zimných večerov. Okrem aktívneho využitia tohoto korenia v našej kuchyni ho naši predkovia zásadne nekupovali a nepestovali, pokiaľ mali zdravé nohy a bystré oko, zbierali ho. Za koreninami jesene, plných semien sa robili skoro lúpežné výpravy, aby rozvoňali kuchyňu, ktorá je krycím heslom alchymistickej dielne, v ktorej destilácia, rozkladanie, skladanie dokonca aj plynných látok nastáva minimálne 3x denne za každej mesačnej fázy.
Kuchár🧑‍🍳by v chemickom laboratóriu spravil viac práce, ako alchymista 👨‍🔬v kuchyni. Pritom obaja majú podobnú úlohu – upraviť pozbierané suroviny (rastliny a živočíchy) ,ktoré sú v neprtržitom spojení s vesmírnym žiarením tak, aby boli pre naše telá vhodnou potravou a liekom obsahujúcim všetko potrebné pre život.
 
Pravidlom vždy bolo, že alchymistické dielne museli mať ľahkú strechu pre prípadnú explóziu – kým naopak kuchár, ma ťažkú strechu, lebo jedlo musí ostať doma, kuchár si nemôže dovoliť, aby mu duchovia (esencia jedla) len tak uleteli🧞
 
A práve Dobromyseľ je jednou zo vzácnych rastlín, na ktorej sa zhodnú alchymisti aj kuchári ako operátori na cenách hovorov. Nesmie chýbať!!!
 
Uvoľňuje vnútorné kŕče pri poklesnutí hladiny horčíka, vrátane epileptických, prehlbuje silu srdečného sťahu, zlepšuje okrajové prekrvenie srdečného svalu, tlmí bolesti tzv. pokazeného žalúdku, pomáha pri silnom zahlienení, pri dráždivom a suchom kašli. Svoje meno Dobromyseľ háji ako silné jesenné a najmä zimné antidepresívum – “dobre myslieť”. Pomáha priaznivo ovplyvňovať enzýmy podžalúdkovej žľazy.
Použitie: vo forme čistej čajoviny, ako podporná bylina k čajovým zmesiam, kuchynská korenina, vo forme dymovej aromatickej terapii ako vydymovadlo, nakladaná v oleji – masážou uvoľňuje unavené svalstvo, lisovaním alebo destiláciou možno získať vzácny esencialny olej, do jemne mletej byliny je tiež možné obaľovať podľa starých receptov pilulky – ( mletý pamajorán sa zmieša s materinou dúškou a černohlávkom a štipkou škorice, zmes postupne vmiešame do tekutého medu a následne obalíme v mletom koreni sladkého drievka = vzniknú žalúdkovo dýchacie pastilky výbornej chuti nielen pre menších pacientov. Receptov je veľa ale už samotná snaha a odhodlanie hľadania tej správnej DobrejMysle je 100% úspešnej liečbe.
 
Prajem príjemné jesenné🍁 varenie v dobre vetranej kuchyni s otvárateľnou strechou, ako aj v laboratóriu s Dobroumysľou na dverách i za oknom.
 
Duchoslav
Viac o autorovi článku na:https://karpatskypecuch.org/